אגוז: יחידת הקומנדו של זרוע היבשה
סיירת אגוז משמשת ככוח איכותי ייעודי נגד לוחמי הגרילה של חיזבאללה בדרום לבנון, אך פועלת במקביל בכל הגזרות. הכירו את לוחמי אגוז, השונים במקצת מחיילי גולני האחרים
חבצלת, חרב וקרני אייל. סיכת לוחם אגוז
אגוז מתמחה בלוחמה זעירה - סגנון לחימה בטווח קצר בו נדרשת פעילות תקיפה אגרסיבית ומיידית, בשטח סבוך, בשדאות ובהסוואה, תוך שימוש ברימונים ועוד. הניסיון שצברה היחידה בלחימה מול כוחות לא סדירים תרם רבות לתורות הלחימה של חטיבות החי"ר והיחידות המיוחדות בצה"ל.
כיום אגוז היא יחידה ניידת ללא גזרה מיוחדת, הפועלת בכל מקום. אחרי יציאת צה"ל מדרום לבנון נשמעו קולות שקראו לפרק את היחידה, אך אגוז הוכיחה את עצמה מאז לא רק במלחמת לבנון השנייה אלא גם בפעילות אינטנסיבית בגבול הצפון, ביהודה ושומרון ובדרום. אגוז הביאה לסיכול אינספור פעולות טרור וללכידת מבוקשים רבים, וזכתה לקבל את צל"ש הרמטכ"ל פעמיים.
סמל היחידה: במרכז סמל יחידת אגוז מוצבת חרב. משני צדיה קרני אייל הצפון, שנמצא גם על סמל פיקוד הצפון.
שיעור היסטוריה: יחידת אגוז הוקמה לראשונה בשנת 1956 כסיירת של פיקוד הצפון, ומטרתה הייתה לפעול בעורף האויב הסורי, במקרה שהסורים ייחלצו לעזרת מצרים בעקבות מבצע קדש. היחידה הורכבה מחיילים דרוזים בלבד, ותפקידם היה לחדור לסוריה ולהמריד את הדרוזים נגד השלטון, כדי לרתק את הסורים לענייני פנים. הסורים לא הצטרפו ללחימה, וסיירת אגוז שולבה בפעילות הביטחון השוטפת בצפון.
אגוז פורקה בשנת 1957, לאחר שכוח היחידה נתקל במארב של משמר הגבול באום אל-פאחם ואחד מחיילי הסיירת נהרג מאש ידידותית. היחידה הוקמה מחדש בשנת 1964, כשתפקידה העיקרי היה אבטחת המוביל הארצי; שלוש שנים לאחר מכן הפכה אגוז לגדוד הסיור הפיקודי של פיקוד הצפון, ותפקידה העיקרי היה לבצע מארבים באזורי חדירת מחבלים.
מביאים לסיכול אינספור פעולות טרור וללכידת מבוקשים רבים
צילום׃
getty images
יחידת אגוז כפי שאנחנו מכירים אותה היום הוקמה בפעם השלישית בשנת 1995, ככוח לחימה איכותי ייעודי לתוואי השטח של דרום לבנון. בתור יחידת קומנדו קטנה הפועלת ככוח לוחם ייעודי נגד לוחמת גרילה, אגוז נועדה לתת מענה במיוחד לחיזבאללה. בשנת 1997 חיסלה היחידה שני מחבלים ליד מוצב סוג'וד, במסגרת מבצע "נוף פראי". בתום הקרב התברר כי אחד ההרוגים היה האדי נסראללה, בנו של מזכ"ל חיזבאללה. בתוך חודשים ספורים מהקמתה, החלה אגוז ליזום פעילות מבצעית בכל אזור דרום לבנון. שנתיים בלבד לאחר הקמתה זכתה היחידה בצל"ש הרמטכ"ל. לאחר הנסיגה מלבנון, בשנת 2000, המשיכה אגוז את פעילותה הענפה בגבול הצפון והתמחתה גם בלוחמה בהר החרמון. במקביל שולבה היחידה בפעילויות סיכול טרור באיו"ש ובעזה. בשנת 2005 זכתה היחידה שוב בצל"ש הרמטכ"ל, והפיגה סופית את החשדות לגבי שילובה בגזרות השונות לאחר היציאה מלבנון.
מבנה: מפקד יחידת אגוז, הכפופה לחטיבת גולני, הוא קצין בדרגת סא"ל (מקביל למפקד גדוד). ביחידה פלוגות ייעודיות שונות.
|
כל מה שרציתם לדעת על הפרופיל הצבאי שלכם
הכשרה: אורך המסלול באגוז הוא כשנה וארבעה חודשים. המסלול כולל טירונות חי"ר ואימון מתקדם (במשך שבעה חודשים), שלב מכין (במשך חודשיים), שלב לחימה בסיסי, קורס צניחה ושלב לחימה מתקדם. כל האימונים כוללים לוחמת שטח בתנאים שונים: אזורים מיוערים, לחימת סלעים, אימונים בתנאים קיצוניים (בחרמון למשל) ועוד תוך לימודי הסוואה, לוחמה זעירה, סדרות ייעודיות, לוחמה בטרור, לוחמה בשטח בנוי ומארבים. ההכשרה שמה דגש על ניווטים מדויקים בתנאי שטח מורכבים, ומדובר באחד המסלולים המאתגרים והמפרכים בצה"ל.
שירות סדיר: שגרת לוחם באגוז דומה לזו של לוחם חי"ר, מינוס רוב פעילות הבט"ש. לוחמי אגוז יוצאים לפעילויות ולמבצעים מיוחדים בשגרה, ובחירום נשלחים לפעולות מבצעיות חשובות ומסוכנות.
יציאות: לאחר תקופת ההכשרה היציאות הופכות לקלות יותר. לרוב יוצאים אחת לשבועיים, בהתאם לצרכים המבצעיים.
תפקידים במסגרת היחידה: באגוז מחולקים התפקידים ללחימה (חוגרים וקצינים) ולתפקידים התומכים כמו שלישות.
נשק ואמצעי לחימה (אמל"ח): לוחמי יחידת אגוז מצוידים ברוס"ר תבור (בתבור רגיל במסגרת הטירונות ובמיקרו תבור לאחר העלייה ליחידה), M4 פלאט-טופ, רובי צלפים וכלי נשק נוספים. בנוסף מצוידים הלוחמים במכשור אופטי מתוחכם, ציוד הסוואה ועוד.
שילוב בנות: אין לוחמות ביחידת אגוז. בנות משובצות בתפקידי תמיכה כמו ת"ש או חינוך.
כולם יודעים ש: האגוזניקים זוכים ללא מעט כבוד. מצד אחד הם יחידת חי"ר עם רגליים על הקרקע, ומצד שני הם חיילי יחידה מובחרת שלוקחת חלק במבצעים מיוחדים ומוכשרת ספציפית לסוגי לוחמה בגזרות השונות. בגולני מסתכלים על האגוזניקים כנטע זר, כאלה שלמרות ההכשרה האגרסיבית והמדויקת חסרים את הגישה הגולנצ'יקית. לכן מקפידים חבריהם לחטיבה לשיר להם (לפי "אל המעיין"): "האגוזניקים / חושבים שהם גולנצ'יקים / האגוזניקים / הם סוג של צנחנים".
המרוץ לרמטכ"לות: גבי אשכנזי עשה היסטוריה בתור גולנצ'יק העונד את דרגות הרא"ל, אבל באגוז עדיין לא הצמיחו מועמד, בעיקר מפני שבגלגולה הנוכחי היחידה צעירה מדי. משה (צ'יקו) תמיר, שהיה מפקד אגוז, סומן לאורך דרכו הצבאית כמועמד בולט לרמטכ"לות.